Odense har fået et univers af kunsthåndværk - et såkaldt KAJ Koncept, hvis kreativitet skal puste liv i Odenses gamle Latinerkvarter.

Julie, Anne og Katrine skød efteråret 2021 i gang ved at åbne et pastelfarvet univers i Søndergade. I den pastelgrønne butik på kan du finde alt fra hjemmelavede fliseborde og håndstøbte lys til kunsthåndværk lavet af forskellige kunstnere.

De 3 søskende er nemlig på en mission. De vil skabe liv i Søndergade, som er deres barndomsgade. En gade, som ifølge iværksætterne er blevet alt for søvnig taget i betragtning af, at gaden hører under Odenses gamle Latinerkvarter, som er kendt for at summe af liv, kreativitet og skæve eksistenser.

Da de tre søskende fik en butik til rådighed, var de derfor ikke i tvivl om, at de skulle åbne et kreativt sted i gaden. Søndergade har derfor fået KAJ Koncept  – en butik, en webshop, et værksted og et showroom.

En kæmpe farveeksplosion, som du kan møde herunder.

Butikken er opkaldt efter de 3 søskende KAJ - (K)atrine, (A)nne og (J)ulie. Tvillingerne Julie og Anne (til venstre) er KAJ's kreative hoveder, der lige nu producerer fliseborde og lys.

Liv i Latinerkvarteret

Hvis I fik muligheden for at starte en butik, hvad skulle det så være for en butik? Dette spørgsmål fik Katrine, Anne og Julie af deres mor i november måned 2020, mens de sad og spiste en gang nachos.

De tre søskende er opvokset i en iværksætterfamilie, hvor familien bl.a. ejede Klovborg Ejendomme i Odense. Og ejendomsselskabet havde et butikslokale ledigt i Søndergade. Thaimassagebiksen var flyttet, hvilket gav pigerne mulighed for at overtage det gamle butikslokale i barndomsgaden.

- Vi vil have det gamle Latinerkvarter tilbage, fortæller Anne, der sammen med Julie og Katrine i vokset op på Søndergade.  

Latinerkvarteret strækker sig fra området omkring Brandts Klædefabrik og forgrener sig ned i Vestergade, Ny Vestergade, Søndergade og begyndelsen af Vesterbro for at munde ud i Munke Mose. Området er kendt for at huse et skævt miljø, der summer af liv og kreativitet. Derfor vil de tre søskende gerne bringe noget nyt og kreativt til gaden.

KAJ sælger fliseborde, lysestager, bakker. Til venstre for butikken har KAJ nemlig et showroom.

- Det er som om, at man kun bygger nye ting den vej, siger Anne og peger imod øst.

De tre søskende ejede en butik sammen. Nu skulle de bare finde ud af, hvad du skulle fylde i den. Selvom butiksidéerne strækker sig fra udlejning af el -løbehjul til en kaffebar, faldt pigerne tilbage på to ting: Hygge og håndværk

- Vores mor er overskriften på hygge. Vi er vokset op i et hjem, hvor hyggen begynder ved, at man tænder nogle stearinlys. Det med håndværk kommer ret naturligt, da vi kommer fra en familie, hvor vi gør det meste selv. Vi vil derfor gerne lave skabe noget sammen, som man ikke kan få andre steder fortæller Katrine.

Lysene Julie støber er lavet af soyavoks. Voksen soder mindre og brænder i lang tid. Derudover er voksen vegansk og mere tæt i farven end stearin. Farverne blander de selv.

Skabertrangen og hyggebehovet krydret med farveglæde har resulteret i, at KAJ i dag sælger farvestrålende fliseborde og lys i alverdens snoninger og støbninger.

Den grønne farve som du ser overalt i butikken og på KAJ's socialemedier er valgt af KAJ’s følgere

Sæt ild i røven og sno dit lys

Har du været forbi KAJ-webshoppen eller den grønne butik i Søndergade, vil du kunne opleve at sætte ild til røven – bogstavelig talt. Hos Kaj kan du nemlig få et numselys støbt af soyavoks langet over disken.  

- Det er faktisk vores bestseller i webshoppen, fortæller Katrine, mens Julie fortsætter

- Den har lidt kant. Det må det godt have hos KAJ, fortæller Julie, der står for at lave lysene.

Efter inspiration fra Instagram startede hun med at støbe lys, der ligner bobler. I dag støber hun lys i alverdens afskygninger. Hun snor lys og er nu i fuld gang i produktionen af julelys.

- Hos KAJ kommer du ikke til at finde julelys i klassiske mørke julefarver. Vi har en kalenderpakke med 24 lys, så er der lidt hygge til hver dag. Derudover har også lavet et støbekit med soyavoks, farve, form, væge og guide, så du kan støbe dit eget lys. Om fredagen kommer vi til at have bland selv-lys, hvor man for en pris kan blande 10 forskellige lys, fortæller Julie.

Hvor Julie står for lysestøberiet har Anne gang i produktionen af fliseborde. Borde hvor du selv bestemmer farverne på fuge og klinker.

- Vi fik inspirationen fra et Silvan-katalog, hvor de viste, hvordan man kunne lave et bord med fliser. Men hvis man nu ikke vil have bøvlet med at lave dem, så kunne vi ikke finde nogle virksomheder, som producerede dem.  Derfor gik jeg i gang, lyder det fra Anne, der fortæller, at hun skærer hver enkelt flise skråt for at give bordet en flot finish.

Scene for kunsthåndværkere

Selvom KAJ lige nu sælger lys og fliseborde, kan det være, at Julie og Anne om et år har gang i helt nye kreative ting til butikken.

Udover at KAJ er en butik, et værksted, og en webshop, så er KAJ også en scene for andre kunsthåndværkere.

- Vi vil rigtig gerne fremme kreative samarbejder ved at give kunsthåndværkerne et udstillingsvindue hos os. Så er der noget nyt at kigge på i butikken. Vi vil også rigtig gerne gå sammen med andre kunsthåndværker om at lave produkter, lyder det fra Katrine, der fortæller, at man fx kunne forstille sig, at en kunstner malede på en af KAJs fliseborde.

Det er gratis for kunsthåndværkere at udstille brugskunst i showroomet. Hvis en vare bliver solgt tager KAJ 15 % af salget.  

Udover at KAJ vil samarbejde med andre kunsthåndværker, så lover de 3 søstre at sætte gang i Søndergade ved at samarbejde med eksisterende butikker.

- Vi vil rigtig gerne skabe noget fællesskab med folk her på gaden. Vi har bl.a. snakket med folkene i gaden om at holde vores egen Open-By-Night med musik, fest og farver i gaden.

KAJ: (K) Katrine (A) Anne (J) Julie

Katrine er 31 år, mens de to tvillinger Anne og Julie er 7 år yngre

De 3 søskende driver KAJ i fritiden.

Katrine arbejder som eventmanager på Anarkist. Udover at hun tidligere har arbejdet som restaurantchef på Burger Anarchy, så har hun også været med til at starte caféen Odeon Social.

Anne har tidligere arbejdet som restaurantchef på Burger Anarchy. Nu læser hun til radiograf.

Julie læser til pædagog, mens hun gør lejemål i stand i forældrenes ejendomsselskab.

Skrevet 
Oct 22, 2021
 i 
Business
 kategorien

Mere fra 

Business

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.