Godt for dyr, krop og klode. Seda driver sit eget plantekøkken, hvor hun opfinder veganske smørepålæg, som du ikke finder andre steder i Europa.  

Elsker du Nutella, peanutbutter og hummus – men vil gerne leve sundere? Så skal du holde øje med Seda.

I sit plantekøkken har Seda opfundet søde hummus og nøddesmør, der er sundere alternativer til Nutella. Her laver hun også salte hummus uden tilsat olie samt smøreoste lavet af planter. Det hele er vegansk og du kan smage det hele den 12. marts, hvor hun inviterer på brunch ved iværksætterhuset Coworking Plus.

Seda startede virksomheden Sedas Plantekøkken for 10 måneder siden, da hun følte, at der manglede sunde og smagfulde smørepålæg på markedet. År 2022 bliver året, hvor Seda for alvor skruer op for produktionen af sine veganske smørepålæg.

Lavede smørepålæg for at overbevise mor

- Hvad har du gang i?

Sådan lød ordene fra moren, da Seda fortalte hende, at hun var blevet veganer. Efter at have set en dokumentar om vegansk livsstil, tog Seda et valg om, at hun udelukkende vil spise plantebaseret. Et valg, der fik moren til at gå amok med et hav af spørgsmål. For hvordan sikrer man, at kroppen får de nødvendige næringsstoffer, når kødet, mælken og æggene bliver fjernet fra tallerkenen.

- Jeg besluttede mig for at vise hende, at du sagtens kan være sund, selvom du kun spiser planter, forklarer Seda.

Efter at have lavet research om ernæring fra kerner, planter og bælgfrugter, lavede Seda et hav af veganske retter, som hun serverede for venner og familie. Opskrifterne begyndte hun at dele på de sociale medier. For hun oplevede, at det ikke var lige let at være veganer og ville derfor gerne inspirere folk til en grønnere og sundere livsstil.

- De salte hummus man køber i supermarkedet smager kedeligt og indeholder unødvendig fedt. Derudover havde jeg ekstrem sød tand, som jeg gerne ville tæmme på en sundere måde med søde hummus og nøddesmør, fortæller hun.

Køkkenet blev derfor til Sedas lille plantelaboratorium, hvor hun eksperimenterede med at lave forskellige smørepålæg. Mange eksperimenter og egne opskrifter i køkkenet har resulteret i, at Seda har fået desserthummus til Danmark, startet et plantekøkken og produceret smørepålæg til hele landet.

Sød plantegourmet uden tilsat olie

Mange forbinder hummus med kikærtepuré. Men Seda laver hummus, der kan tæmme selv den sødeste tand. Hun laver nemlig søde desserthummus, der smager af karamel, cookies, kanel eller den tyske julekage Stollen.

- Jeg startede med at bage kager lavet af bælgfrugter, da jeg blev veganer. I stedet for at bage dem, fik jeg idéen, at jeg kunne lave søde spreads – altså pålæg, du kan smøre på brødet, siger hun.

I Sedas Plantekøkken laver Seda også salte hummus, nøddesmør og smøreoste. Fælles for alle smørepålæg er, at Seda producerer dem af planter.

- Det er gourmet lavet på naturlige råvarer. Der er ikke tilsat olie i mine produkter. Olien kommer fra de kerner og nødder, der er i pålæggene. Smørreostene er lavet af cashewnødder og bælgfrugter, lyder det fra Seda, der fortæller, at hun i stedet for at bruge tilsætningsstoffer fryser produkterne ned for at konservere dem på en naturlig måde.

Mission grøn, sund og dyrevenlig

Seda sælger sine veganske smørepålæg via hjemmesiden sedasplantekøkken.dk og arbejder på at snart have en webshop oppe at køre. Men hun har netop afsluttet en crowdfunding kampagne i samarbejde med Coop, som har resulteret i, at hun har solgt sine smørepålæg til hele landet. Lige nu laver Seda pålæggene i sit plantekøkken ved iværksætterhuset Coworking Plus ved Kochsgade. Men 2022 bliver året, hvor Seda øger produktionen af Sedas Plantekøkken ved at samarbejde med andre fødevarevirksomheder, hvilket betyder, at hun får mulighed for at få produkterne i butikkerne.

Sedas mission med plantekøkkenet er nemlig at gøre det nemmere for dig at vælge mad, der er bedre for miljøet, dyrene og din egen sundhed uden, at du skal gå på kompromis med smag og kvalitet. For som Seda selv siger.

- Livet er simpelthen for kort til at spise dårlig mad.

Den 12 marts kan du smage Sedas hummus, nøddesmør og veganske flødeost, når Seda inviterer til brunch ved Coworking Plus i Odense.

Skrevet 
Jan 9, 2022
 i 
Business
 kategorien

Mere fra 

Business

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.