Lørdag den 14. august fyrer Garagefæst op for byens mest nede-på- jorden- festival. Udover at festivalen er smadret, mærkelig og sjov, så er den vigtig for byen, fortæller festivalarrangørerne.

Badeænder, spåkoner, punktoner. Det kan du opleve på lørdag, når Garagefæst fyrer op for deres endagsfestival i Odense. Festivalen er gratis og du finder den ved spillestedet Kansas City. Her har festivalarrangørerne lånt et tomt stykke asfalt foran to garager, som de hvert år tryller om til Garagefæst. En festival, hvor vitterligt alt kan ske og intet er for underligt.

På lørdag kan du derfor komme til koncert med 6 bands, få spået din fremtid af en spåkone, slå porcelæn i stykker i en smadrekiosk, rocke festivalen som luftguitarist og meget mere. Ifølge arrangørerne kan der snildt nå at komme mange flere aktiviteter til festivalen inden på lørdag. Garagefæst er nemlig en festival, som du selv skaber. En voksende festival skabt af et punkband, som syntes, at byen manglede en festival, der var smadret, sjov og fremfor alt mærkelig.

At spille luftguitar uden musik er en af festivalens faste konkurrencer. Resten bliver opfundet løbende. Foto: Kent Andersen

Fyldt med overraskelser – du selv bringer

Spørger du arrangørerne, så er Garagefæst byens mest ned-på-jorden-festival.

- Det er ikke en festival med fancy drinks og en separat ginbar. Der er intet VIP-område. Det er pallemøbler. Vi har dog en presenning, hvis det regner, fortæller Nina Fjord

Hvor festivaler normalt planlægger programmet nøje, er Garagefæst fyldt med overraskelser, som ikke engang arrangørerne kender. Fidusen ved Garagefæst er nemlig, at du som festivalgæst kan være med til at lave festivalen.

- Uanset om du sælger hæklede bamser eller vælger at stille en falafelbod op, så skal du være hjertens velkommen, lyder det fra Nina.

Og det var da også sådan, at det gik til, at festivalen fik en spåkone. Nina fik besked fra spåkone, som spurgte, om hun ikke måtte lægge tarotkort for festivalgæsterne. Og det har hun gjort siden første gang, at festivalen blev afholdt for 5 år siden. En festival, der blev født, fordi 4 lokale punkere savnede at spille en koncert.

Hvert år får kan du få spået din fremtid på Garagefæst. Festivalen har nemlig deres helt egen spåkone. Foto: Kent Andersen

Koncertabstinenser, vokseværk og tilfældige badeænder

For fem år siden sad 4 af byens punkere og kedede sig foran Kansas City i juli måned. Sammen spiller de i punkbandet [psd], der i øvrigt udtales ”pissed”. Og de følte sig faktisk lidt pissed. For juli måned betyder altid lavvande i koncertkalenderen. Og hvad gør man så for at dulme koncertabstinenserne?

- Vi laver sgu bare vores egen festival. Vi kan jo trække strøm ud til de to garager ved Kansas City, fortæller Nina, der er forsanger i [psd].

Og den idé var resten af bandet med på. Fjorten dage efter idéens fødsel arrangerede de deres egen festival med dem selv som hovednavn. For som de selv siger.

- Hvis vi skal have bøvlet med at arrangere festivalen, så skal vi fandme også have scenen, fortæller Mikkel Ladager Nielsen, der er guitarist i [psd].

Og siden da er festivalen vokset.

- Ved første festival blev vi enige om, at vi ville være lykkelige, hvis der kom mere end 50 personer. Vi fik over 100 festivalgæster, siger Nina, mens [psd]’s trommeslager Martin Eglin fortsætter.

- Vi får flere og flere tilbagevendende festivalgæster, som aflyser aftaler, fordi de skal på Garagefæst. Det giver en ekstra en på opleveren.

Udover at [psd] leverer et punkbrag på scenen i år, så kan du til Garagefæst også møde punk fra bandet Careless Drinkers, hardcoretoner fra grupperne Mite og Extented Suicide samt dødsmetal fra musikerne i Ilumize og garagerock fra Small Town Kicks. Sidst men ikke mindst vil du opleve en festival med et hav af badeænder. Ligesom spåkonen havnede ænderne på festivalen ved et tilfælde.

De mange gule badeænder på festivalen er ofte en del af festivalens konkurrencer. I år 2018 havde Garagefæst en konkurrence om, hvem der kunne bære flest ænder. Foto: Kent Andersen

- Min kæreste Maria lavede vores første festivalplakat. Det var en flaske spiritus. Flasken var tom, så hun tegnede en badeand, der svømmede rundt i den. Jeg havde 40 små badeænder fra en rejse til Frankrig, hvor de blev brugt til at lokke min lille nevø i poolen. Jeg tog dem med på festivalen, fortæller Nina, hvorefter Mikkel tager ordet

- og nu er de ænder noget, man snakker om, fortæller han. Udover at ænderne tiltrækker opmærksomhed, håber de tre arrangører også, at festivalen kan inspirere Odense.

Odense skal sige ja

Ligesom punk er en niche på musikscenen, vil Garagefæst også være en niche i byens festivallandsskab, fortæller [psd]. Men selvom Garagefæst ikke tiltrækker så mange festivalgæster som Tinderbox, så har arrangørerne et ønske for byen.

- Odense skal sige ja. Odense skal turde at være anderledes og skille sig ud. Mange er byens store events er baseret på, hvad en mainstream-forbruger vil have.

- Hvis du satser på nichen, tiltrækker du automatisk folk fra hele landet. I Odense har vi bl.a. set det med cirkusfællesskabet Dynamo, gothklubben Klub Golem og punkfestivalen Ilter, der får folk fra Norge og Sverige til Odense, fortæller Mikkel, der sammen med resten af arrangørgruppen håber på, at garagefæst gør Odense til en sjovere, festligere og interessant storby at bo i.

Lørdag den 14 august kan du opleve løjerne, når Garagefæst fyrer op for byens mærkeligste punkfestival.

[psd] spiller punk og det går altid vildt for sig, når de fyrer op for koncerten på Garagefæst. Foto: Kent Andersen

Faktabox: Garagefæst...

Finder sted den 2. lørdag i august 2021 dvs nu på lørdag.

Afholdes mellem to garager ved Kansas City altså ved Munkebjergvej 140, Festivalen starter kl. 16.00, hvor der er koncerter frem til klokken 23. Efterfølgende er der afterparty på spillestedet.

Er gratis. Du kan dog støtte bands og arrangementet med en donation i indgangen.

Tilbyder mad og drikke. Udover punktoner og vilde oplevelser så kan du også købe drikkevarer, grillpølser og veganske alternativer på festivalen. Modsat mange andre af byens festivaler, så er det tilladt på Garagefæst at tage egne drikkevarer samt grillmad med på festivalpladsen.

Er delt op i 2 fester. Festivalen der bliver afholdt ved de to garager. Derudover er der et efterfølgende afterparty på Kansas City. Til festivalen behøver man ikke at vise coronapas. Det er dog påkrævet til afterpartiet,fortæller arrangørerne.

Skrevet 
Aug 10, 2021
 i 
Kultur
 kategorien

Mere fra 

Kultur

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.