Lena bringer verdenshistorie til Odense, når hun sammen med sin mand kører rundt på europæiske markeder for at finde møbler og interiør. Sammen driver de butikken UNIK Odense, hvor du finder over 100 år gamle industrimøbler. En butik, som Corona gav vokseværk.

Gummihandskeforme, industriskabe og lamper fra før 2. verdenskrig. I en kælder i Pakhusgården driver Lena og Jesper Findahl Hansen vintagebutikken UNIK Odense. Udover interiør fra en svunden tid sælger de historiske møbler til odenseanerne. Ting som parret håndplukker på danske- såvel som europæiske markeder.

For parret har de historiske ting og møbler vist sig at være en god forretning. I løbet af Coronapandemien er UNIK Odense gået fra at være en lille hoppyvirksomhed til at være Lenas levebrød. En virksomhed, som bringer et stykke verdenshistorie til Odense – nemlig møbler og genstande fra den århundrede år gamle Bauhaus- periode.

Meget af interiøret hos UNIK Odense har haft en funktion. Lige nu har Lena en stak porcelænshænder, som i 1950’erne har været forme til en produktion af gummihandsker ( se billede til venstre)

Bauhaus-togter og 100 års slitage

UNIK Odense huser genstande, hvor mange af dem er mellem 50 og 100 år gamle. Her er parret særlig optaget af ting, der er produceret lige efter 1. verdenskrig under den såkaldte Bauhaus- periode. I denne periode masseproducerede tyskerne møbler og interiør, som var designet efter den funktion, genstanden skulle have i hjemmet eller på fabrikken.

-  En ægte Bauhaus- sengelampe har f.eks. en krumning, så lyset ikke forstyrrer partneren, man sover ved siden af. Derudover er Bauhausmøblerne kendetegnet ved, at de virkelig holder til nogle tæsk, forklarer Lena.

Ifølge Lena er de gamle møbler og brugsgenstande magiske historiefortællere i en hektisk hverdag.

- I en verden, hvor det der er nyt i dag er gammelt i morgen, er det specielt at stå med en ting i hånden, som har holdt ved i over 100 år. Det kan godt være, at du står med to ens design i hånden. Men hver ting er unik, fordi de har forskellige patina (red. slitage), som fortæller hver deres historie, som kan sætte fantasien i gang, lyder det fra Lena.

Selvom Bauhaus-stilen er verdenskendt, så syntes parret, at den var en mangelvare i Odense. De jagtede derfor stilen på Sjælland og i Midtjylland. En jagt, som i dag har ført dem til store markeder i lande som Italien, og Tyskland.

- Vi kører typisk en fredag formiddag, hvor lander på et hotel om aftenen. Vækkeuret bliver sat til klokken 2.30 – 3 om natten. Tøjet ligger klart, vejrudsigten er tjekket og varevognen er pakket med tæpper og kasser. Og så er det ellers bare på med pandelygterne, så man er klar, når sælgerne åbner varevognene, fortæller Lena om det mange genbrugstogter, parret har været på.

UNIK er placeret i Pakhusgården, fordi Lena og Jesper vil skabe en oplevelse væk fra Odenses pulserende bymidte. Sammen går de efter at skabe en ”Slowshopping”, hvor der er tid og ro til at fordybe sig i butikkens historiske fund. Ifølge parret passer stedet til de ting, de sælger. Tingene er gamle – men vedvarende og stabile.

Jagten blev til en kanon

Brugte ting er gammelt skrammel. Sådan tænkte Lena som ung, når hendes mor kom slæbende med det ene loppefund efter det andet. Men da Lena flyttede i et stort hus, måtte hun tænke om. For der manglede simpelthen inventar i hjemmet. Da parrets lønsedler som fysioterapeuter ikke var store nok til at købe nye møbler, begyndte de at gå på loppemarkeder. Og herfra tog det fat.

- Når folk kom i mit hjem, gik deres øjne på opdagelse, fordi jeg havde så mange ting.

Selvom huset var fyldt op, kunne parret ikke stoppe jagten på nye ting. De begyndte derfor at sælge nogle af deres møbler og interiør. Et af husets værelser blev omdannet til et showroom, hvor folk kunne komme at se tingene. Men da døren til rummet næsten ikke kunne lukkedes for alle tingene og privatlivet blev forstyrret af de mange kunder, valgte Lena og Jesper at starte en butik i et lille kælderlokale på Pakhusgården.

- Vi havde ikke et mål om, at det skulle blive en kæmpe kanon, fortæller Lena.

Men selvom biksen kun havde åbent 1 – 2 gange i ugen, væltede det ind med kunder. Derfor valgte parret at rykke UNIK Odense i et stort lokale i Pakhusgården. Ved siden af butikken arbejdede Lena som fysioterapeut for døende patienter. Men da covid19 slugte Lenas indtægt, voksede tvivlen om UNIK Odense.

UNIK Odense vil gøre op med ”Køb og smid væk”- kulturen ved at sælge ting med en personlighed og en unik historie. Udover showroomet, som har åbent torsdag & fredag kl.13-17 og lørdag 10-14, kan købe møbler og genstande via. UNIK Odenses sociale medier, hvor der dagligt bliver slået ting op.

Da angstens tiger bed sig fast

Da Corona pandemien ramte Danmark i foråret, måtte Lena ikke behandle patienter i 6 uger. Efter det havde hun få henvisninger, hvilket betød manglende indtægtskilde til det nye store lokale, som UNIK Odense var rykket ind i.

- Jeg var virkelig i tvivl, om vi kunne betale huslejen. Vi speedede derfor biksen op ved at købe og handle med ting. Jeg kørte til København og købte ting, som jeg solgte, fortæller Lena.

Hvad der for Lena var desperationshandlinger for at få biksen til at løbe rundt, endte med at blive en succes. Indtægt og udgifter udlignede hinanden. Men så kom hverdagen. Lena måtte behandle patienter igen. Men det var en noget anderledes hverdag, Lena skulle til at leve som fysioterapeut.

-   Med covid19 kom en masse journaliseringskrav, som vi skulle efterleve. Der var øgede krav om hygiejne, hvor vi bl.a. skulle skifte uniform imellem patienterne. Samtidig havde jeg lange leveringsture til kunder i København, der havde købt ting. Derudover skulle jeg også hjemmeskole tre børn. Det var som at være på en overlevelsestur med en vild tiger rendende i hælene, fortæller Lena.

I juni fik tigeren fat i Lenas strubehoved.

- Jeg fik et angstanfald, imens jeg var i gang med at skifte tøj og spritte af, da jeg havde behandlet en patient. Jeg kunne simpelthen ikke huske, hvor jeg skulle hen. Jeg kunne ikke få vejret. Det var et wakeup-call. Et tegn, som sagde, at jeg skulle satse 100 procent på UNIK Odense, fortæller Lena.

Og det gjorde hun. Selvom Lena og Jesper ikke har kunnet besøge de store europæiske markeder pga. Covid19 restriktionerne, så satser hun stærkt på at få flere unikke Bauhaus møbler til Odense.

Skrevet 
Nov 17, 2020
 i 
Erhverv
 kategorien

Mere fra 

Erhverv

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.