12/Joakim Espeland fra QuadSAT i Odense Lufthavn har været med til at udvikle en drone, der gør det nemt at indstille antenner til satellitnavigation på fly og skibe. Løsningen har vakt opsigt i Danmark og i udlandet, hvor en engelsk investor har skudt penge ind.

”Da jeg arbejde i offshorebranchen, undrede jeg mig over, at man var nødt til at tage meget avancerede skibe ud af drift i både dage og uger, når deres antenner til satellitkommunikation ikke var indstillet rigtigt,” siger Joakim Espeland om de store vanskeligheder, skibe og fly har, når deres systemer ikke er kalibreret korrekt.

Derfor gik Joakim i gang med at udvikle en drone med de samme egenskaber som en satellit, så de store olieselskaber og rederier i fremtiden ikke behøver sejle til særlige testområder for at indstille deres navigations- og kommunikationssystemer.

Joakim Espeland har særligt travlt om formiddagen mellem klokken 11 og 12, hvor luftrummet over Odense Lufthavn i Beldringe er forbeholdt test med droner.

På verdensplan findes der 10 millioner antenner til satellitnavigation, og derfor bliver det lille firma i Beldringe fulgt nøje. Tidligere på året skød Vækstfonden, engelske Seraphim Capital og den lokale business angel, Helge Munk, godt 6 millioner kroner ind i virksomheden.

”Potentialet er meget stort, og det har flere af de store aktører set,” siger Joakim Espeland, som i november var i Asien med sin droneteknologi for at indstille nogle antenner hos en stor, europæisk satellitoperatør.

Joakim Espeland er oprindeligt fra Norge, hvor han arbejdede som teletekniker i offshore-branchen, indtil han i 2013 flyttede til Danmark for at læse til maskiningeniør. Undervejs gik han sammen med sin studiekammerat Andrian Buchi i gang med at udvikle sin droneløsning, og i dag er de partnere i virksomheden, som har 12 medarbejdere.

Det er det lille apparat på undersiden af en modificeret standarddrone, der er hemmeligheden ved QuadSAT.

”Vi flyttede til Odense, fordi vi havde hørt om Odense Robotics. Vi har været meget glade for den hjælp, vi har fået i Odense, ikke mindst til udvikling af vores software,” siger Joakim Espeland, som også er glad for, at Helge Munk ville være bestyrelsesformand.

”Han er en meget hands on-type, og så har han gennemført flere succesfulde exit indenfor techbranchen,” siger Joakim Espeland, der allerede som ung var både virkelysten og interesseret i teknologi.

”Jeg gik med aviser i et helt år for at spare penge sammen, så jeg kunne bygge min egen computer,” siger Joakim Espeland, som er fra Stavanger, hvor han også har drevet et firma med limousine-service.

31-årige Joakim Espeland har ikke tid til så meget andet end at arbejde med sine droner. Han har dog været på både Carlsens Kvarter og Christian Firtal.

”Jeg er meget nysgerrig og kan godt lide at arbejde,” siger direktøren.

Han er glad for, at QuadSAT udover at gøre det nemmere at kalibrere antenner og dermed nedbringe fartøjernes såkaldte downtid også er med til at nedbringe mængden af unødvendige signaler fra satelliter i verdensrummet.

”Der så meget støjforurening derude, at man er nødt til at bruge nogle meget kraftige forstærkere, hvilket ikke er særligt bæredygtigt. Derfor er vi glade for, at vi med vores teknologi kan være med til at minimere mængden af støj,” siger han.

Skrevet 
Oct 12, 2019
 i 
Tech
 kategorien

Mere fra 

Tech

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.