Han har gransket Odense i flere år. Han er ekspert i Odenses store bygherre Jens Peter Koch. Som kulturanalytiker og historiker i egenvirksomhed ”Kulturplan” beskæftiger han sig dagligt med byens udvikling.

Han har derfor et klart ønske for byen: Få gennemført byggeri i centrum, hvor handels- og serviceliv har trange kår. Det er vigtigt, at vi får masser af liv i centrum. Hvis en by skal være stor, skal der være et aktivt centrum. Helst med butikker, cafeer mv. som man ikke finder andre steder. Byen skal have sit eget præg. Centrum er en dynamo for byens øvrige kvarterer.

Mit yndlingssted i Odense er… Gråbrødre Plads. Herhar man det hele. Det smukke gamle kloster, som er bygget over flere århundreder. De smukke bygninger og åbne pladser samt nye områder til fodgængere. Her kan man sidde på Gertruds med en drink i hånden og mærke byens puls slå.

Det bedste, der er sket i Odense er…at byen overlever igen og igen. Odense var i meget længe en industriby. Den sidste store af slagsen i Danmark. Da finanskrisen kom i år 2008, ramte den Odense som en forhammer. Odense måtte – igen – genopfindesig selv. Den omlægning af centrum, man har gang i, er nødvendig. Det er vidunderligt, at der igen er fremgang i byen. At man har formået at skabe en robotklynge er noget, man er misundelig på i resten af landet. Det er genialt.

Det værste, der er sket i Odense er… Corona. Det har aldrig været nemt at drive detailhandel i byen. Den store og nødvendige omlægningsproces gør det sådan set ikke nemmere. At der så kommer en decideret nedlukning oven i er en katastrofe for detailhandel, restaurationsliv og hoteller. Mit hjerte bløder, når jeg ser de tomme lokaler og skilte med til "leje/til salg".

Det mærkeligste, jeg har oplevet i Odense var… da jegvar til min spæde ungdoms karneval. Selv følte jeg mig for ung til at deltage, eller også var det bare en dårlig undskyldning. Det var et enormt festligt,farverigt og forrygende optog. Som om odenseanerne tog et opgør med sig selv og blev brasilianere for en dag. Det er nok lidt glemt i dag – men det var enfremragende ide. Man kan bare google gamle fotos fra fx Brandts Klædefabrikdengang.

Det kendetegner en odenseanere…, at man ikke kan hive en identitetshat ned over odenseanerne. Men der nok en lille tendens til lidt for megen ydmyghed. Odense er en fantastisk by. Robotklyngen som nævnt ovenfor er et eksempel. Men  vi har også enormt mange fremragende kulturtilbud - både private og offentlige i form af festivaler, institutioner, koncerter mm. Odense er en by med virkelig meget atbyde på – vi skal tro på det.

Hvis jeg var borgmester i Odense, ville jeg…prioritere at få gennemført byggeri i centrum, hvor handels- og serviceliv har trange kår. Det er vigtigt, at vi får masser af liv i centrum. Så ville jeg prioritere, at vi virkelig får et stærkt samarbejde mellem kommune, borgere og rådhus i den videre udvikling. Byen har enormt mange store og vildt spændende projekter foran sig. Det er afgørende, at vi alle trækker på samme hammel. Der findes en enorm energi i Odense, som skal kanaliseres i den rigtige retning.

Skrevet 
Apr 22, 2021
 i 
OTWN
 kategorien

Mere fra 

OTWN

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.