På SDU arbejder man dagligt med fremtidens virksomheder, som skal sætte både et bæredygtigt fod- og håndaftryk på jorden.

Danmarks tredjestørste universitet, Syddansk Universitet, har for et par år siden intensiveret deres fokus på bæredygtighed, da de valgte at implementere FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i deres daglige drift som uddannelsesinstitution.

Det intensiverede fokus skulle bredes ud over alle facetter af det at drive et universitet, og det har blandt andet berørt SDU Research & Innovation Organisation (SDU RIO, red), der driver studenteriværksættermiljøet SDU Entrepreneurship Labs.

Her går de ind og sparrer med de studerende, og ret hurtigt begynder de at stille spørgsmål til, hvor de har tænkt bæredygtighed ind i virksomheden.

Læs også: En forspildt chance ikke at satse mere på det vi laver

- Vi har et introprogram, som alle nye startups  kommer igennem. Og det er allerede her, at vi sætter fokus på bæredygtighed. For det er vigtigt for os på SDU, at de virksomheder, der skabes hos os, både påvirker samfundet positivt og samtidig har en fremtid i den verden, vi lever i, siger Thomas Bernhard, forretningsudvikler hos SDU Entrepreneurship Labs, til OTOWN.

Foto: SDU RIO

Skal efterlade fod- og handaftryk

Mange mennesker, med virksomheder eller ej, ønsker at efterlade fodspor efter sig. Men fodspor er ikke nok, når man skal være en startup-virksomhed på SDU. Her gælder det også om at efterlade sig et håndaftryk.

Spørger man Thomas Bernhard, så er fodaftrykket er alt internt i virksomheden. Det er blandt andet transport, materialer og produktionen, der skal være så bæredygtig som mulig og på den måde hjælpe samfundet og miljøet. Hvis man så også skal sætte et håndaftryk, skal kunderne, forbrugerne kunne gøre det samme ved hjælp af virksomhedens produkt. Produktet skal altså ikke kun skabes på en bæredygtig måde, det skal også hjælpe kunden med at være bæredygtig, når de bruger det.

Læs også: Odensebaserede Sensohive vil gøre byggeindustrien grønnere

- Ideelt set for os hos i SDU Entrepreneurship Labs, tror jeg at fokusset på bæredygtighed bliver endnu større i fremtiden set fra alle sider. Efter de seneste rapporter om miljøet og klimaet, tror jeg også, at det bliver vitalt for virksomheder i fremtiden at have tænkt så bæredygtigt som overhovedet muligt, fortæller Thomas Bernhard og forudser en sort fremtid for virksomheder, der ikke tænker i bæredygtige retninger:

- Jeg tror ikke, at man om fem år overlever som virksomhed, hvis ikke man på en eller anden måde har bæredygtige politikker om alt fra produktion, transport og brug af produkter.

En anden vigtig pointe fra Thomas Bernhard er, at han synes det er vigtigt at forstå, at der aldrig er et facit for at arbejde med bæredygtighed. Der vil altid ske forandring, og der vil formentlig lang tid endnu komme uforudsete problemstillinger, som skal håndteres på nye måder. Og derfor er fokus på bæredygtighed en langvarig proces. En proces der bliver taget mere og mere seriøst af ungdommen, da det er dem, der skal leve i den verden, de vil være med til at skabe.

Foto: SDU RIO

6 bæredygtige startup-virksomheder, du skal holde øje med:

- ARIS Robotics, som får robotter til at sortere skrald uden fejl

- MEWALII, der producerer bæredygtige bind og tamponer

- Mimapak, som leverer bæredygtige madpakker til børnefamilier samt uddanner i sunde madpakkevaner

- Hydrovertic, der hjælper små gartnerier med bæredygtigt landbrug

- Benchmarked.io, som hjælper startup-virksomheder med at skabe deres egen troværdighed

- Naust Robotic, der hjælper landmænd med at skræmme fugle væk fra deres marker ved hjælp af droner

Skrevet 
Aug 20, 2021
 i 
Studieliv
 kategorien

Mere fra 

Studieliv

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.