Odense hylder portvin den 10. – 11. september, når byen trækker vinpropperne op ved den årlige Portvinsfestival. Festivalen er sammen med den søde drik blevet utrolig populær. Faktisk så populær at festivalen hvert år samler portvinsentusiaster fra hele landet i Odense.

Den kan kun drikkes til desserter. Er det ikke en gammelmandvin? Det er noget sødt skidt!

Hvis du sidder med disse tanker, når du hører ordet portvin, så kan du godt pakke dem langt væk. Portvin er nemlig blevet populær. I hvert fald hvis du spørger festivalarrangør Jakob Søfelde-Hansen. Lige siden han arrangerede sin første portvinsfestival for 4 år siden, har festivalen været et udsolgt event i Odense.

- Der findes så mange forskellige portvine, så du går simpelthen glip af for meget, hvis du ikke prøver at smage dem. Der er en portvin for alle, lyder det fra Jakob, hvis mission med festivalen er at udvide odenseanernes og danskernes portvinshorisont.

Den 10 . – 11- september bliver GASA Petanque & Shuffle Bar tryllet om til en portvinshimmel, hvor du kan finde et hav af forskellige portvine. Udover at hylde den portugisiske vin er festivalen stedet, hvor du møder byens vinhandlere.

Smag vine fra øverste hylde

Til festivalen får du et stempelkort, der giver dig 10 glas portvine, ét på hver stand. Som noget nyt kan du i år vælge at købe en Premium-billet, hvor du får 10 glas portvine på et noget højere niveau. Uanset hvilken type billet, du vælger, kommer du til at møde et hav af vinhandlere på festivalen, idet billetten guider dig rundt til de forskellige vinhandlere på festivalen.

- Vi matcher festivalgæsterne med deres lokale vinforretning, siger Jakob.

Han fortæller, at han har håndplukket vinhandlerne til festivalen, da de alle har stor passion for portvin. På festivalen kan du bl.a. møde vinhandlere som Vinoble, Skjold Burne / Bjerre Vin, Selmer Vin, Holte Vinlager mfl. såvel som Løvbjerg i Tarup og Meny i Hjallese.

- Man kan undre sig over, at vi har supermarkeder med på festivalen. Men det er simpelthen fordi, butiksejerne har så stor en passion for portvin, at de nærmest har en lille portvinsbutik i deres supermarkeder. Det ville være forkert at forbigå dem, siger Jakob, der fortæller, at Portvinsfestivalen skal styrke den lokale vinhandel i Odense.

Et portvinspusterum

Til dagligt er Jakob butikchef i Humac. Men han har altid haft en passion for vine. Han er blandt andet idémand og medstifter af byens succesfulde Roséfestival, der hvert år melder i udsolgt. For 4 år siden startede han med at drive portvinsfestivalen, som er en festival, du også kan opleve i Vejle (3.-4. sep.) og i Svendborg (14. aug.).

Hvorfor Jakob kastede sig over festivalen, er der en simpel forklaring på. Portvin har altid været en del af hans liv.

- Da jeg blev 18 år, fik jeg en Barros vintageportvin fra 1978 – altså en vin, der var ligeså gammel, som jeg selv. Den drak jeg så som 28-årig. Portvin har altid været på bordet i mit hjem. Det er en nydelsesdrik med masser af smag, som flere bør kende. Det er ikke kun en dessertvin. Den kan også bruges til mad. Prøv fx en ung ruby (LBV/Vintage) til en god bøf, det er ikke dumt, fortæller han.

Ifølge festivalarrangøren er det vigtigt, at Odense er en by med unikke overraskelser for nørder såvel som nysgerrige, der kan lokke folk til byen.

- Det handler om at skabe nogle sjove begivenheder for odenseanerne og danskerne, så man kan hygge sig og være social og komme væk fra hverdagens trummerum.

Portvinsfestivalen har plads til 480 gæster per dag. Udover at festivalgæsterne møder et hav af forskellige portvine, så kan man tilkøbe mad og tapas kreeret af GASA’s gourmetkok Per Hallundbæk.

Portvinsfestivalen...

- findes i Odense, Vejle og Svendborg

- er startet af Thomas de Mik, der tidligere har drevet musiksteder i Odense fx. Musikhuset Posten og Kansas City.  

- har tidligere været afholdt ved Vintapperstræde og SortebrødreTorv. I år afholdes festivalen ved det nyåbnede GASA Petanque & Shuffle Bar.

- giver dig 10 glas portvin, et vinglas samt eksklusive tilbud på portvin. En almindelig festivalbillet koster 349 kroner. En Premium-billet koster 549 kroner.

- foregår fredag d. 10. september 2021 kl. 16.00-20.00 og lørdag d. 11. september 2021 kl. 13.00-17.00.

Jakob tilbyder også private smagninger. Selvom Portvinsfestivalen kun afholdes én gang om året i tre forskellige byer, så laver festivalen smagninger til private og firma-arrangementer.

Skrevet 
Aug 23, 2021
 i 
Kultur
 kategorien

Mere fra 

Kultur

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.