Odense har fået en ny festival. En lyttefestival. På kendte steder i byen åbner der sig en ny verden, når du sammen med festivalgæsterne tager høretelefonerne på ørene og trykker play på telefonen.

Odense bliver spækket med oplevelser for ørene, når byens nye festival, Lytteoplevelser i O-town, løber af stablen den 13 – 15. august.

Du deltager i festivalen ved at møde op på udvalgte steder med et par hørebøffer og en smartphone. Oplev hvordan Sankt Knuds Kirke, Odense Havn, Eventyrhaven mm. bliver tryllet om til magiske steder, når du sammen med festivalgæsterne lytter til de samme fortællinger. Podcasts, som ifølge festivalleder Kia Lundsgaard er krydret med fængende fortællinger og drama på højt plan.

Mørket i klosterhaven og podcastkæmper på kirkegården  

Med hørebøfferne på ørene vil du i Sankt Knuds kirke møde den jødiske myte om Lilith – Adams ekskone, som han havde, før han mødte Eva i skabelsesberetningen. Den gamle have ved Gråbrødre Kloster bliver stedet, hvor du kan hilse på ”Mørket” i en fortælling om, hvordan mørket spreder uhygge såvel som hygge.

Hvor Eventyrhaven bliver scenen for et hav af eventyrlige fortællinger, kan du i Assistens Kirkegård komme på en uhyggelig vandretur, hvor venner bliver forvandlet til fjender. På kirkegården kan du nemlig opleve forestillingen STALKER lavet af en af Danmarks største podcastproducenter Third Ear. En podcast du lytter til sammen med den ven. I er på samme mission i den samme fortælling. Men I får forskellige informationer at vide, da I lytter til 2 forskellige lydfiler.

- Da jeg prøvede STALKER med min datter, fik hun at vide, at hun ikke kunne stole på mig. Vi skulle besvare en række spørgsmål ved at række hånden i vejret. Men vi fik ikke de samme spørgsmål. I hendes øre svarede jeg ja til, at jeg drømte om at slå min familie ihjel, mens jeg blot sagde ja til, at jeg gerne ville have kærlighed. Det er en fuldstændig vild oplevelse, fortæller Kia.

Udover Third Ear er mange af festivalens lydfortællinger produceret af radiodrama.dk, der står bag festivalen. Sammen har de en mission om at skabe en ny kulturel oplevelse i Odense såvel som Danmark.

Kia Lundsgaard under optagelse af fortællingen "Simba", hvor Tina Nedergaard lægger stemme til.

Lyd på linje med teateret og biografen

Lyttefestivalen i Odense er den første og eneste fynske festival, der udelukkende har fokus på lytteoplevelser. Spørger man Radiodrama.dk, vil de skabe en helt ny kulturoplevelse i Danmark.

- Podcast er utrolig populære – men ikke som et kulturelt fænomen. Det at lytte til lydbøger, podcast eller andre lydfortællinger er normalt en en-til-en oplevelse. Vi vil gerne, at lydfortællinger bliver en kulturel oplevelse ligesom en tur i teateret eller en biografoplevelse, fortæller Kia Lundsgaard.

Kia har undervist i lyd i mange år. Udover at hun sammen med Morten Aagaard laver radiodramaer, så bruger hun lyd i undervisningen, når hun til dagligt underviser elever med specielle udfordringer.

- Lyd er det eneste, der samler folk på tværs af forudsætninger. Du behøver hverken at kunne læse eller skrive for at lytte. Og hvis du har for meget krudt i røven til at sidde stille, kan du gå, imens du lytter, lyder det fra Kia, der fortæller, at lyd også er et startkabel for fantasien.

Når du sætter dig ned foran fjernsynet eller sætter dig i biografsædet eller i teatersalen, får du serveret hele menuen med tilhørende menukort. Du kan se og høre alt og på den måde er intet overladt til fantasien. På den måde ved du allerede, hvad retten smager af, før du sætter tænderne i den.

- Når du lytter, danner du selv billederne, fortæller Kia.

Og billederne får du i Odense by, der er scene til lyttefestivalens fortællinger. De lytteoplevelser du møder under festivalen kan opleves uafhængigt af hinanden. Festivalen er derfor et ta-selv-bord, hvor du kvit og frit kan opleve de lytteoplevelser, du ønsker. De kræver dog en billet til de enkelte forestillinger, som du kan booke på radiodrama.dk, hvor du også kan se festivalprogrammet.

Lyttefestival "Lytteoplevelser i O-town"

- har byen som festivalplads. Oplev eks. festivalen ved Sankt Knuds Kirke, Eventyrhaven, Lambda, Studiestuen, Byens Ø, Gråbrødre Kloster, Kulturbotanisk Have mm.

- er arrangeret af radiodrama.dk, der laver radiodrama, podcast og andre lydoplevelser.

- er i Odense pga. en af byenschokolademagere. Morten Aagaard, der til dagligt driver Mortens Chokolade i Brandts Klædefabrik, har igennem mange år lavet radioteater sammen med Kia Lundgaard, der kommer fra Næstved. Sammen blev de enige om at startelyttefestivalen i Odense, da de begge synes, at byen har nogle fantastiske steder, der passer til festivalens lytteoplevelser.

Skrevet 
Jul 29, 2021
 i 
Kultur
 kategorien

Mere fra 

Kultur

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.