24-årige Dzenita Hasic vil have flere piger og kvinder til at beskæftige sig med udvikling af it og tech, som ifølge software-ingeniøren oprindeligt var kvindefag.

”Mændene har været i overtal i softwareindustrien de seneste 40 år, hvilket har gjort, at udviklingen af software kun er gået i én retning. Nu må det være kvindernes tur til at tage over. Men det kræver, at flere kvinder vil være med,” siger Dzenita Hasic, der blev færdig som software-ingeniør på SDU i 2017.

Hun understreger, at selv om man skal være forsigtig med at knytte evner og interesser til køn, så har hun spottet flere forskelligheder.

Dzenita Hasic var holdleder for IT-landsholdet, da de seks tech-talenter fra forskellige universiteter i Danmark under ODINCON skulle løse konkrete it- udfordringer. Foto: PR/Meanwhile Stories/Kim-Yen Nguyen.

”I min studiegruppe på SDU var vi én kvinde og fem mænd. Selv om jeg stadig holder virkeligt meget af min gruppe, så var det nok mig, der fik sat struktur på vores arbejde og sørgede for, at vi bevarede fokus. Hvor drengene var dygtige til at nørde ned i mange forskellige løsninger på et problem, valgte jeg én retning, ” siger Dzenita Hasic, som i dag er projektleder hos e-handels-eksperterne Hesehus på Odense Havn.

”Vi laver webshops, og jeg føler, min viden er meget efterspurgt, måske også fordi jeg som kvinde har en anderledes adfærd, når jeg handler. Se bare på, hvordan kvinder shopper tøj i en fysisk butik: Jeg tager mindst 10 stykker tøj med ind i prøverummet, hvor mænd højest tager et par stykker med derind,” siger Dzenita Hasic, som understreger, at kvinder hverken er dummere eller dygtigere end mænd.

IT-landsholdet er etableret af Technology Denmark med henblik på at skabe opmærksomhed om behovet for flere kvinder i it- og techbranchen. Med på billedet fra ODINCON er også Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel. Foto: PR/Meanwhile Stories/Kim-Yen Nguyen.

”Men jeg tror, vi udvikler noget forskelligt, og den diversitet sukker verden efter lige nu,” siger den 24-årige BA, som i begyndelsen af måneden var med som træner og holdleder, da IT Landsholdet for kvinder stillede op til ODINCON i OCC.

Hun peger på, at programmering i høj grad var kvindefag frem til 1980'erne, og at kvinder står bag flere af de tidligste fremskridt indenfor computervidenskab.

”Det var for eksempel en kvinde, Grace Hopper, der opfandt den såkaldte compiler, der gør det muligt at oversætte tekst til datasprog, så det er langt lettere at programmere,” siger den 24-årige softwareingenør, som selv begyndte at interesse sig for computere som barn.

Dzenita Hasic fik tilbudt job hos Netcompany, allerede inden hun var færdig med sin BA som softwareingeniør. I dag er hun projektleder hos Hesehus, som konstruerer webshops og e-handelsplatforme.

”Når mine veninder begyndte at snakke om Diddl-musen, gik jeg i gang med at spille Counterstrike på computer eller FIFA på konsol,” siger Dzenita Hasic, som var 40 dage gammel, da hendes familie flygtede fra massakren i Srebenenica i Bosnien. De følgende fem år opholdt hun sig i Tuzla i det det nordlige Bosnien, inden familien kom til Danmark.

”Jeg har altid været glad for matematik, og da jeg som teenager prøvede at kode et meget simpelt program på baggrund af en tutorial på YouTube, var jeg solgt. Det var jo ren magi,” siger den 24-årige projektleder, som fik job, allerede inden hun var færdig med sin bacheloruddannelse.

”Jeg vil ikke afvise, jeg en dag ude i fremtiden tager en kandidatuddannelse, men jeg er vild med at arbejde praktisk. Mit job hos Hesehus forener teori og udvikling af software med masser af menneskelig kontakt, og det er så fedt,” siger hun.

Skrevet 
Dec 31, 2019
 i 
Tech
 kategorien

Mere fra 

Tech

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.