Johnna og Christian ejer tre genbrugsbutikker på stribe. Senest har de åbnet Den Lille Vandal sammen med datteren og svigersønnen. En lille miljø-rebel, hvor Odense bestemmer, miljøet hjælpes og alle overraskes.

Børnetøj og legetøj i lange baner. Den Lille Vandal er et nyopstartet reolmarked på Vesterbro. Her kan du købe og sælge børnetøj, baby-ting, legetøj mm. En butik, som i løbet af året vil bringe flere børnenyheder, som er gode ved pengepungen, kloden og Odense.

Bag børnebiksen står Vesterbros vintagepar Johnna og Christian Gøttsch Hansen, der også ejer Lopperiet og Pulvis, som ligger lige ved siden af Den Lille Vandal. De driver butikken sammen med deres datter Laura Krabbe Barslund samt svigersøn Rasmus Krabbe Barslund. Sammen har de en drøm om, at Vesterbro bliver et vintagemekka med alverdens genbrugsbutikker. Vi skal nemlig blive bedre til at bruge det, der bliver produceret.

-  Jeg vil så gerne give vores efterkommere en verden med en økonomi, et miljø og en natur, som er værd at have, fortæller Johnna om sine 3 genbrugsbutikker, hvoraf Den Lille Vandal er en rebelsk spilopmager fyldt med overraskelser.

Da Den Lille Vandal åbnede mandag den 1. marts pga. nedlukningen var det begrænset med varer. Antallet af varer er dog vokset siden. Fra venstre ses Nanna Vang Kusk, der betjener og tager billeder af de mange ting. Til højre ses Johnna Gøttsch Hansen, der driver butikken sammen med hendes mand, datter og svigersøn

Odense bestemmer

Odense bestemmer butikkens indhold.  I Den Lille Vandal kan du leje en stand, hvorfra du kan sælge børnetøj, babyting og legetøj. Modsat mange andre reolmarkeder bestemmer du helt selv, hvordan din stand skal se ud. Du kan mikse og matche mellem reoler og bøjlestativer samt tilføje lamper til standen. Prisen på tingene bestemmer du selv, mens Vandalen laver reklame for dine ting på sociale medier.

Johnna og Christian har skabt butikken sammen med deres datter Laura og svigersønnen Rasmus. Laura fik idéen. Rasmus, der til dagligt driver malerfirmaet Malermester Rasmus Krabbe Barslund, renoverede butikken og nu står genbrugsbiksen klar. De synes nemlig, at Odense centrum manglede et sted, hvor børnetøj og legetøj kunne få nye ejere.

- Jeg ved, at tekstilindustrien er et område, der forurener miljøet rigtig meget. Meget af børnetøjet, når jo ikke at blive slidt. Det er desuden dyrt at købe økologisk kvalitetstøj. Det er jo helt skørt, at en bodystocking i størrelse 56 skal koste 250 kroner i butikkerne.

Johnna Gøttsch Hansen viser rundt i butikken, der er fyldt med alt fra strikkede håndmader til nøgleringe

Udover at standene huser brugt legetøj og børnetøj, så finder du også strikkede spegepølsemadder og lædersutteholdere. Den Lille Vandal samarbejder nemlig med en række kreative ildsjæle, der laver børneting. For hvis der er noget, Den Lille Vandal vil, så er det at overraske odenseanerne. Det gjorde den allerede ved åbningen i januar ved at tage navn efter et gerningssted.

Den lille miljørebel

Selvom Vesterbro nr. 11 tidligere har huset en slagter og et ismejeri, så er det nok hverken pølser eller ispinde, odenseanerne tænker på, når man nævner husnummeret. Hvis man spørger Johnna, forbinder odenseanerne adressen med Ferndale. En restaurant, der var scene til mord og knivstikkeri.

- Jeg mindes da, at der var optegnet et lig i porten, som var der i en hel måned, fortæller hun.

I daglig tale blev Ferndale kaldt skandale eller vandalen. Vandal er en person, der hensynsløst ødelægger og beskadiger ting. Johnna og Christian har opkaldt børnebutikken efter det rebelske.

- Det synes vi er sjovt, fordi adressen har den historie, den har. Derudover så er vi lidt frække og gør nogle ting, som andre ikke gør for miljøets skyld, lyder det fra Johnna, der fortæller, at de har valgt en lille cirkuselefant som logo, fordi butikken vil huse en masse farver, gøgl og festlig stemning. Aktiviteter, der sætter miljø og bæredygtighed i fokus.

Selvom den gamle Ferndalen har fået en overhaling med renoveringshånden, så er fornyelsen sket miljøbevidst. Bøjler og lamper er eksempelvis fra genbrug og konkursbo. Den plyssede elefant Den Lille Vandal er dog købt hjem fra nettet.

- Planen var oprindeligt, at de skulle have holdt en stor åbningsfest for den lille elefant. Men på grund af forsamlingsforbuddet har vi udskudt det til nærmere fremtid. Vi vil rigtig gerne lave noget ekstraordinært i butikken, når Corona situationen tillader det, fortæller Laura Krabbe Barslund, der til dagligt læser til ingeniør på Syddansk Universitet.

Hvad der præcis kommer til at ske af rebelske ting i den lille butik, kan de ikke afsløre endnu. Men hver dag kommer der nye varer i butikken.

Skrevet 
Mar 18, 2021
 i 
Erhverv
 kategorien

Mere fra 

Erhverv

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.