I storblomstrede trøjer deltager de i det fynske cykelløb ”Fyn Cykler Sammen”. Sammen er de ”Foreningen for den Ædle Cykelsports Fremme”. En fynsk cykelforening for alle, der elsker cykling, bagværk og satire.

Til det fynske cykelløb ”Fyn Cykler Sammen” vil du møde et storblomstret syn. Iført marguerit-mønstrede cykeltrøjer deltager ”Foreningen for den Ædle Cykelsports Fremme”. En forening, hvor romkugler og løgnehistorier er en del af cykelsporten. Faktisk er smagning af romkugler en del af foreningens ordensreglement.

- Man skal se os som lidt kolorit til cykelscenen. Der er så mange dygtige og rigtige cykelryttere, som laver en masse på elite- og konkurrencescenen. Vi er bare vores egen lille tilføjelse, fortæller 30-årige Morten Brian Pedersen, der er formand DÆC – Foreningen for den Ædle Cykelsports Fremme.

En cykelforening, som har fået et medlemsboom, siden den blev etableret for tre år siden.

Sammen cykler foreningens 23 cykelryttere mellem 100 – 200 km om ugen. Udover at romkugler såvel som ølsmagning er en del af cykelruterne, så håber de på at sprede en hyggelig stemning, når de suser rundt på landevejene.

DÆC flager med margurittrøjerne på de fynske marguritruter. Foto: DÆC

Gentlemen på jernheste

Romkugler, løgnehistorier og lange cykelture. Sådan lyder kerneværdierne i foreningen. Når du møder DÆC- cykelrytterne, er de altid iklædt cykeltøj med margueritter. Det er der en særlig grund til.

- Blomsten symboliserer foreningens store kærlighed til Margueritruten, der fungerer som ledestjerne, når foreningen fræser gennem det danske landskab på vores fælles ture, siger formanden, der yderligere forklarer, at uniformens pastelgrønne farve taget fra det italienske cykelmærke Bianchi, som i Danmark er kendt for at producere racercykler i høj kvalitet.

Når man bærer DÆC- uniformen, forpligter det.

- Cyklister har i nogens øjne et blakket ry. De cykler for mange ved siden af hinanden, og så giver de ikke tegn mm. Vi gør en dyd ud af at opføre os gentlemen-agtigt i vores uniform, forklarer Morten Brian.

Udover at være gentlemen på jernheste, så er romkuglejagten vigtig for de 23 cykelryttere. Cykelruterne indeholder nemlig altid et besøg hos en bager, hvor de tester forskellige former for bagværk.

-  Romkugler er en klassiker, når det kommer til cykling. Alle cykelryttere har et særligt forhold til bagværk og bagerstop, forsikrer formanden.

1. DÆC's formand Morten Brian Pedersen med romkuglehøst. 2. DÆC oversatte Sundhedsstyrrelsens Covid19- anbefalinger til cykelsporten. Foto: DÆC

Storhedsvanvid med et glimt i øjet

På de sociale medier beretter foreningen om deres cykelture. Med drama og dragende fortællinger fortæller de om punkteringer og stejle bakker. I teksterne møder man blandt andet en formand med storhedsvanvid og trang til dyre rødvine, en pengepugende kassér og en undertrykt næstformand.

Men spørger man formanden selv, er fortællingerne gak og løjer det hele.

- Cykelsporten rummer meget praleri, og det er det, vi behandler med en kærlig hånd på vores sociale medier. Og det er da også lidt sjovt, at en halvkedelig cykeltur, hvor der ikke rigtig skete noget, bliver til et kæmpe drama på skrift, lyder det fra Morten Brian, der elsker at pakke cykelturene ind i små referencer til satireprogrammer som Casper & Mandrilaftalen og Den Korte Radioavis.

Udover reportager og anekdoter fra cykelholdet, så laver DÆC også events. Et af dem er Vissenbjerg Gran Fondo. En Tour Manager-dyst på de sociale medier, hvor placeringen afgør, hvor langt medlemmerne skal cykle op af Vissenbjerg Bakke.

- I virkeligheden handler det jo egentlig bare om, at vi er en gruppe mennesker, der gerne vil cykle. Og så synes vi jo selv, at vi er så evigt pisse sjove, at vi tager skridtet videre med en forening, lyder det småironisk fra formanden.

Men hvad der startede som en forening spækket med interne jokes og anekdoter på de sociale medier, har i dag fået vokseværk.

The Four Founding Fathers aka. Rasmus Greve Christiansen, Jonas Berg, Jonas Søgaard Jensen og Morten Brian Pedersen. De fire gentlemen fandt på Foreningen for den Ædle Cykelsports Fremme en aften i år 2017. Foto: DÆC

Fra barsnak til forening

Cykelforeningen blev født i alkoholens tåger, hvor de fire studiekammerater Morten, Rasmus, Jonas og Mark var samlet omkring et barbord. De snakkede om, at de gerne ville starte på at cykle. Og her snakker vi altså ikke at trille fem-ti kilometer på jernhesten, som står opstaldet i cykelskuret. De ville gerne dyrke cykelsporten.

Formanden Morten var allerede startet med cykleriet med en racercykel fra Thansen. Cykelideen fangede resten af flokken.  De vil gerne lege med. Problemet var bare, at de fire kammerater ikke kunne se dem selv i en cykelklub, der kører løb og træner struktureret. De var jo kun begyndere.

I takt med at promillerne steg, voksede ideen. De kunne da bare lave deres egen forening. Og det gjorde de. Dagen efter var DÆC stiftet med CVR-nummer. De fire kammerater, som læste medievidenskab på Syddansk Universitet, havde lyst til at lave medielarm om foreningen på de sociale medier. Og larmen gav foreningen vokseværk.

- Det tog os godt nok lidt på sengen, da de første skrev til os, at de gerne ville være med, fortæller Morten og fortsætter

-  Foreningen er jo baseret på vores jargon og interne humor, så vi havde virkelig ikke forestillet os, at der kom nogle udefra. Men alle er meget velkomne.

Foreningen rummer i dag 23 medlemmer, hvoraf de 21 kommer fra Fyn. Derudover har DÆC en seniorafdeling i Vestjylland med to medlemmer. Faktisk er DÆC blevet så stor, at foreningen har fået endnu en idé. De overvejer at omlægge DÆC til et aktieselskab.

-   Det er endnu en af vores sjove storhedsvanvidsideer. Det kunne bare være sjovt at prøve at se, hvor det kunne føre os hen, fortæller Morten Brian efterfulgt af et løst grin.

Mens aktie-overvejelserne på nuværende tidspunkt forbliver i tankeskyen, er DÆC klar til at deltage i cykelløbet Fyn Cykler Sammen, som løber af stablen i morgen.

Skrevet 
May 31, 2020
 i 
Studieliv
 kategorien

Mere fra 

Studieliv

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.