Professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet er en af mediernes coronaeksperter. Fra at have levet et fredsommeligt liv er professorens dagligdag nu fyldt med fanpost, interviews og blikke fra folk på gaden.

Hans Jørn Kolmos er Fyns coronaspecialist. Som professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet er han nemlig ekspert i virus og bakterier. Derudover er han pensioneret overlæge fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital, hvor han igennem 20 år har arbejdet med hygiejne.

Bedst som den 72- årige professor troede, at han skulle drosle ned for sit arbejdsliv, kom han i mediernes søgelys qua sin store virusviden.

-  Tænk sig, hvis jeg havde taget en krone for hvert interview, så havde jeg været rig nu, lyder det fra professoren.

Fra tidlig morgen til sen aften bliver han kimet ned af journalister med coronarelaterede spørgsmål. Udover at have haft sin egen Corona-brevkasse på TV2 Fyn, modtager professoren et hav af mails fra danskere, der stiller spørgsmål til covid19. Spørger man Hans Jørn Kolmos, er det at besvare de mange henvendelser en naturlig pligt under en pandemi, der ifølge professoren vil fortsætte langt ind i år 2021.

Foto: Syddansk Universitet

Professor til tjeneste

Efter at have levet et travlt arbejdsliv som overlæge og professor besluttede Hans Jørn Kolmos sig for at drosle lidt ned for arbejdet. For halvandet år siden tog han deltidspensionsspring. Han stoppede som overlæge på Odense Universitetshospital. Men han forsatte som professor ved Syddansk Universitet. Planen var, at hans skulle bruge mere tid på at være sammen med sin familie, passe sine bistader nede ved Præstø samt skrive den lærebog om hygiejne, som han aldrig rigtig har haft tid til.

Da han så småt var begyndt at skrive de første ord til bogen i starten af år 2020, fik han en forespørgsel fra Region Syddanmark. De manglede frivillige hænder i forbindelse med covid19.

-  Så melder man sig selvfølgelig, lyder det prompte fra professoren, som fortsætter

-  Jeg var for gammel til at behandle coronaviruspatienter. Der er så mange dygtige mennesker på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, så hvorfor skulle jeg gå i vejen der.   I stedet blev min rolle at tage mig af det kommunikative. Det var laboratoriet glade for, fordi de slap for at besvare mange af de henvendelser, de fik fra pressen, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Og mængden af henvendelser voksede med Coronapandemiens indtog. Ifølge professoren er det nærmest et fuldtidsjob at besvare de mange Coronaspørgsmål.

-  Journalisterne begynder at ringe og skrive ved en 6 – 7 -tiden. Efter redaktionsmøderne ved en titiden begynder det at tage fart. Og så kører det ellers i en lind strøm hele formiddagen og eftermiddagen, indtil det dør ud hen imod aftenen, fortæller Hans Jørn Kolmos, der udover at være citeret i mange af landets aviser også jævnligt medvirker i nyhedsprogrammer på TV2 og DR.

Men selvom familietid og skrivetid har været på standby siden foråret 2020, irriterer Hans Jørn Kolmos sig hverken over ringeriet fra telefonen eller de mange mails i indbakken - tværtimod.

-  Jeg betragter de som en naturlig pligt at give en hånd med, når det kniber. Det er en del af jobbet. Jeg ville have det rigtig skidt med at sidde der tilbage og bare se på, at det hele buldrer løs uden, at jeg selv giver en hånd med, lyder det fra professoren, der dog aldrig havde troet, at han nogensinde skulle blive genkendt på gaden.

Grænser for åndsvag påklædning

- Du kan altså ikke se sådan ud, når du går i Brugsen

Sådan en bemærkning kan sagtens falde fra Hans Jørn Kolmos kone, Lisbet, inden de går ud af døren. Kolmos medvirken i medierne har nemlig gjort, at folk kigger en ekstra gang, når de ser professoren i offentligheden.

-  Er det ikke ham fra fjernsynet, hvisker de.

-  Jeg har altid kunnet gå rundt i mit gamle slidte tøj uden, at nogle genkendte mig eller mistænkte mig for at være professor i mikrobiologi. Jeg holder nemlig meget af at tulle rundt i naturen uden at være særlig trendy. Men nu skal man lige tænke sig lidt om. Der er grænser for hvor åndsvagt, man kan tillade sig at klæde sig, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Men selvom professoren har måtte lade tulletøjet blive hængende i klædeskabet, bliver han rørt over de mange spørgsmål, han modtager fra danskerne. Det er nemlig ikke kun journalister, der hiver fat i Kolmos. Udover at professoren havde sin egen Coronabrevkasse på TV2 Fyn, hvor han besvarede coronaspørgsmål fra fynboerne, så modtager han også fanpost.

- Jeg får mange venlige henvendelser fra danskere, der skriver om det ene eller det andet. Jeg aner ikke, om man får abstinenser, når det her stopper, lyder det fra Kolmos, der dog fortæller, at han engang i mellem også modtager knap så behagelig post.

-  Det hænder, at man får breve fra folk, som synes, at man er et dumt svin. De bliver arkiveret, siger Hans Jørn Kolmos, der dog forsikrer at kritiske breve skrevet i en god tone altid får et svar tilbage.

Udover at have sin egen brevkasse på TV2 Fyn, så gik professoren også live på tv-kanalens sociale medier, hvor fynboerne kunne få svar på deres covid19- spørgsmål. Foto: TV2 Fyn

Den dødspændende løftet pegefinger

Hans Jørn Kolmos har beskæftiget sig med hygiejne, virus og bakterier i det, han selv beskriver som en menneskealder.

Udover at han bl.a. har ledet forskningen bag  MRSA og andre resistente bakterier, har han forsket i hygiejneproblemer hos nyresyge patienter. Kolmos var desuden en af idémagerne bag tidens mest omtalte fynske robot – nemlig UVD-robotten lavet af Odense-firmaet Blue Ocean Robotics og dets datterselskabet UVD Robots. En robot, der med ultraviolet lys kan desinficere overflader for virus og bakterier.

Kolmos interesse for mikrobiologi blev vækket af en inspirerende lærer på medicinstudiet. Læreren havde et økologisk syn på brug af antibiotika lang tid før økologi kom på dagsordenen. Han talte om, at man skulle bruge så lidt antibiotika som muligt og så præcist som muligt for at undgå resistens, som vil ødelægge behandlingsmulighederne for fremtidige generationer af patienter.

- Det er dødspændende at finde ud af, hvad patienter fejler, og hvordan man skal behandle dem. Virus og bakterier er smitsomme, så man skal vogte sig for ikke at blive smittet. Det er det hygiejne handler om. Det er en fantastisk udfordring. Infektionssygdomme har spillet en kæmpe rolle for menneskehedens udvikling igennem generationer. Der er døde betydelig flere mennesker af epidemier end der er døde af krigshandlinger, fortæller professoren.

Som nyremediciner fandt Kolmos ud af, at der var en masse infektionsproblemer hos nyrepatienter. Han valgte derfor at skrive sin doktorafhandling om disse hygiejneproblemer. I de seneste 20 år har han beskæftiget sig med hygiejne på sygehuse.

Selvom professoren igennem sit arbejdsliv har mødt en del virus og bakterier, så har han aldrig oplevet en virus som covid19. Ifølge professoren vil coronavirus være der en stor del af 2021, selvom der er kommet en vaccine. Og pandemier vil der komme flere af, fortæller han.

- For mig er er covid19 en kæmpe løftet pegefinger fra naturens side. Jeg betragter ikke covid19 som den sidste pandemi. Det er en kæmpe advarsel til os om, at nu skal skeen over i den anden hånd. Vi skal til at leve på en mere ansvarsfuld måde. Vi er invasive overfor naturens dyr og natur. Vi strøer om os med giftstoffer i stedet for at bruge andre alternativer. Pandemien er et symptom på, at verden ikke er som den skal være, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

Hvorvidt covid19 buldrer videre i 2021 må fremtiden vise. Én ting er i hvert fald sikker, virussen har for alvor gjort Hans Jørn Kolmos til mikrobiologiens ansigt.

Skrevet 
Jan 7, 2021
 i 
Erhverv
 kategorien

Mere fra 

Erhverv

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.