#heltærligt er serien i Otown, hvor vi affyrer brændende spørgsmål fyldte med fordomme og forundringer, så du kan blive klogere på en person, en trend eller et erhverv i Odense. Denne gang hiver vi fat i cannabis- aktivisten Ronni Pedersen fra hampforretningen Canna Releaf.

Odense har længe dyrket Cannabis-planten. Faktisk huser byen en af Europas største producenter af medicinsk cannabis nemlig Aurora Nordic Cannabis A/S.

Hvor brugen af medicinsk cannabis tidligere har kørt under en forsøgsordning, har et bredt flertal af Folketingets partier nu besluttet at forlænge ordningen.

Ronni Pedersen har igennem flere årtier troet på hampens medicinske egenskaber. For 24 år siden mødte han for første gang plantens helbredende kræfter, da hans kammerat var alvorlig syg. Vennen havde kræft i ryggen, og var enormt svækket af de mange kemokure. Appetitten var væk og humøret var nede. Ronni røg selv cannabis, og en dag fik han en overraskende forespørgsel fra en overlæge på Odense Universitetshospital.

- Lægen spurgte, om vi ikke kunne skaffe vores ven noget cannabis, da han havde brug for at få vækket sin appetit og komme i bedre humør. Så min ven fik faktisk dispensation til at ryge en joint på stuen – bare vinduer og døre stod åbne. Og hashen virkede. Han begyndte at spise og kom i bedre humør.

Siden den dag har Ronni været cannabisaktivist. For ifølge aktivisten er planten nemlig en totalt misforstået urt.

- Når mange ser cannabisbladet, tænker de på afhængighed samt et rusmiddel, der leder til indtagelse farlige stoffer. Men planten har så mange helende egenskaber og anvendelsesmuligheder, som ikke har noget som helst med røg at gøre.  

Til dagligt driver Ronni cannabisforretningen Canna Releaf på Vesterbro, hvorfra han sælger et hav af forskellige cannabisprodukter – alt fra tøj lavet af hamp til cremer med cannabis. Produkter, der har fået sår til at hele og smerter til at forsvinde. Butikken er lavet som en oplysningsbiks, der skal afmystificere urten, som han mener, at alle mennesker ville have gavn af at møde.

Men helt ærlig…

1. Sælger I ikke hash i butikken? I sælger jo gødning, vækstudstyr, rygegrej mm.

- Vi sælger ikke hash. Remedierne, vi sælger, kan bruges til andre ting end hamp. Du kan f.eks. dyrke tomater og chiliplanter i teltet. Det er sådan i Danmark, at det er lovligt at sælge gødning, telte og cannabisfrø. Du må bare ikke smide frøet i jorden, så det spirer og bliver til en plante.

Teltene gør sig godt til potteplanter, fortæller Mathias fra Canna Releaf. Ihvertfald trives forretningens Monstrea og cowboykaktus i det lille telt  

2. Men hvis I sælger produktionsmidler til at dyrke hamp, er det ikke at bidrage til en ulovlig produktion af cannabis?

Det vil være utrolig naivt at sige nej. Jeg er udmærket godt klar over, at når folk køber noget groudstyr og noget gødning, så er det nok ikke tomatplanter, de skal hjem at dyrke.

Men jeg har ikke noget problem med at formidle varen i forhold til det at medicinere sig selv med cannabis. Den ældste dyrker, jeg har, er 92 år gammel.

Det kan godt være, at det ulovligt det, hun går hjem og gør. Men hun gør det for at komme igennem sin hverdag så smertefrit som overhovedet muligt. Den smertemedicin hun fik fra lægen, er hun trappet ud af, siden hun begyndte at ryge. Det er rigtig svært at få medicinsk cannabis på recept i den her forsøgsperiode, så ser intet problem i, at folk selv dyrker.

Så er jeg selvfølgelig godt klar over, at vores piber ikke er vaser. Naturligvis er der er nogle, som dyrker for ”at hygge sig med det” på anden vis. Men det blander jeg mig ikke i.

Der er et hav for forskellige cannabisprodukter hos Canna Releaf bl.a. skønhedsprodukter
Hos Canna Releaf kan du også få tøj lavet af Hamp.

3. Er medicinsk cannabis ikke bare en undskyldning for at ryge det?

Er det en dårlig undskyldning af smertedække sig selv med cannabis fremfor morfin?

En dag stod en kvinde i min butik med tårer i øjnene, fordi jeg havde haft besøg af Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen.

De fortalte mig, at de olier vi havde, måtte vi ikke sælge, før vi havde fået svar fra den laboratorietest, som alle CBD-olier skal igennem. Ventetiden på analysen var et år.

Kvinden havde været udsat for en ulykke, som gjorde, at hun blev smertedækket med morfin. På et tidspunkt var hendes morfintolerance så stor, at hun røg over i metadonsmertedækning. Metadon er jo stoffet, narkomaner bruger, når de skal afvende sig selv fra at være på heroin. Med vores CBD-olier hjalp vi hende ud af metadonen. Da vi fortalte hende, at vi havde fået et påbud om at sælge det, begyndte tårerne at trille ned af hendes kinder. Lægen vil kun udskrive metadon til hende.

I sådan en situation bliver man utrolig ked af det som menneske, at det er ulovligt at hjælpe hende.  

4. Men du sælger jo rygegrej. Hvorfor gør du det, hvis dit fokus er på det medicinske?

Fordi der er efterspørgsel på det. Det sker af og til, at der kommer unge mennesker forbi, som tror, at de kan købe rygegrej.

Her gør vi meget ud af at fortælle, at det virkelig ikke er noget, man skal begynde med. Hvis man begynder at ryge cannabis for tidligt, vil hjernen være langsommere om at udvikle sig. Så det er her, vi er en vigtig oplysningsbiks, når det kommer til cannabis.

Canna Releaf på Vesterbro beskriver sig selv som en oplysningsbiks, der brænder for at fortælle om Cannabisplanten.

5. Hvad er jeres bestseller?

Det er vores CBD- produkter. Vores kosmetik- og hudplejeprodukter er utrolig populære. Det er økologiske salver med få milligram af CBD-olie fra cannabisplanten. CBD’en er utrolig helende. Med CBD-cremer hjælper vi en del mennesker, der døjer med hudlidelser som psoriasis, svamp og eksem. Vi har også en CBD- Tattoo Butter, hvor CBD’en gør, at tatoveringerne healer 40 % hurtigere end ved brug af andre tattoocremer.

6. Hvem er jeres kunder?

Det er alt fra Hr og Fru Danmark og direktører til folk på gaden, der køber cannabisprodukter hos os. Hvis du har spørgsmål til cannabisplanten, så er du altid velkommen til at komme forbi os på Vesterbro 17.

Medicinsk cannabis

- bliver typisk fremstillet af hampplanten Cannabis sativa L. Planten indeholder stoffer bl.a. CBD, der har gavnlige effekter på sygdomme som Epilepsi og sklerose. Men planten bruges også til at fremstille euforiserende stoffer som f.eks. hash, marihuana, skunk og pot. Når planten opvarmes eks. via. rygning dannes det psykoaktive stof THC – bedre kendt som hash.

- bruges i dag som en bred betegnelse, der rummer alt fra tørrede cannabisblomster og cannabisolie til kapsler, tabletter og mundhulespray mm.

- er lovligt. Du kan kun få det, hvis din læge har udskrevet en recept på det.  Dog kan du i visse detailhandler få CBD-produkter. Der findes dog flere specifikke love og reguleringer som bør overholdes. Dette handler blandt andet om, at indholdet af THC ikke må indeholde mere end 0,2%.

- startede som et forsøg. Ordineringen såvel som produktionen af medicinsk Cannabis er en forsøgsordning i Danmark, der lige nu er blevet forlænget. Forsøgsordningen i forhold til det, at læger kan ordinere medicinsk cannabis er forlænget med 4 år, mens forsøgsordningen gøres permanent for virksomheder, der dyrker cannabis til medicinsk brug.

Kilde: Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen

Skrevet 
Jun 3, 2021
 i 
Business
 kategorien

Mere fra 

Business

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.