17 -årige Anna vil udbrede dansen i Odense. Som danselærer på Hips Dance Studios underviser hun hver uge over 100 børn. I et nyt idrætsprojekt skal hun til at lære fodboldspillere at danse på banen.

Anna Gjerløff vil gøre dansen synligt i Odense – både i gaden og på fodboldbanen. På dansestudiet Hips Dance Studios i Odense underviser den 17- årige odenseaner hver uge over 100 børn i alt fra hiphop til moderne dans.

Med en boomblaster under armen tager hun ofte hendes elever ud på Odenses offentlige gader og stræder På uventet sted i byen trykker hun på play-knappen. En eksplosion af danseglade børn danser for de forbipasserende. Sammen viser de alle de dansetrin, Anna har lært dem på danseskolen i Slotsgade. Sådan kunne det se ud, når Anna før covid19 lavede flashmops dvs. uformelle optrædener i Odense by.

-Odense er en kreativ og spændende by. Men der skal være mere spontanitet. Det hele skal ikke være så fornemt med billetter, scene ovs. Jeg vil ønske, at jeg kunne gå ud i byen og blive overrasket over eks. en flashmob, hvor en 7- årig danser løs til et High School Musical nummer, fortæller hun.

Udover at Anna tager dansen ud i Odense by, så skal hun nu til at slippe den løs på fodboldbanen. Hun underviser nemlig fodboldspillere i at danse. Et danseprojekt, som ifølge Susanne Ravn, der professor og lektor i dans og performance på Syddansk Universitet, gavner holdånden såvel som motorikken blandt fodboldspillerne.

Billederne her er taget før de nye covid19 restriktioner ramte Odense. Selvom corona har lukket Odenses kulturscener, så stopper det ikke Anna og de danseglade børn. Anna laver nemlig små dansevideoer til børnene, som de kan øve sig på.

Dans på fodboldbanen

-Jeg er jo mega boldspasser, tænkte Anna først, da ejeren af dansestudiet, Kim Dahl, kom med et tilbud til hende.

Anna er nemlig en populær danseunderviser på danseskolen. Udover at børn har stået på venteliste for at blive undervist af hende, så slog hun sidste år skolens rekord i at tiltrække elever til danseskolen. Kim kom derfor til at tænke på hende, da han blev kontaktet af fodboldholdet OKS – Odense Kammeraternes Sportsklub. Fodboldspillerne ville gerne finde ud af, om de kunne blive bedre spillere på banen, hvis de lærte at danse. Fondsmidlerne til projektet havde det. Men de manglede en danselærer. Ifølge Kim vil Anna være den perfekte underviser til fodboldholdet.

Når Anna underviser i dans, går hun meget op i koreografi altså rækkefølgen af bevægelser i en dans

- Først tænkte jeg, at Kim ikke var rigtig klog. Men så kom jeg til at tænke over, hvordan arbejdet med dansen kan hjælpe dem på fodboldbanen. Når man f.eks. bevæger sig let på tå som i dansen, går det hele lidt hurtigere på banen, fortæller Anna

Hvorvidt de lærte dansetrin har hjulpet på fodboldbanen vil vise sig, når Anna er færdig med at undervise fodboldspillerne i dans. Men spørger man Susanne Ravn, der er professor og lektor i dans og performance på Syddansk Universitet, kan kombinationen af dans og fodbold være interessant på flere måder.

- Hvis man spiller fodbold, bevæger man sig for at score et mål. Når man danser, er bevægelsen både midlet og målet. Når en idrætsudøver begynder på at danse, får  han/ hun ofte en anden mulighed for at blive opmærksom på kvaliteten i sine bevægelser. Derudover binder dansen folk sammen, når man deler musikken og rytmen med hinanden. Det kan gøre noget ved de mere personrelaterede dynamikker på fodboldholdet, fortæller Susanne Ravn.

Ifølge Anna er fællesskabet og holdånden brændstoffet til den danseglæde, hun giver videre til børn såvel som fodboldspillerne. En danseglæde, som var tæt på at visne, da hun gik til ballet.

Ifølge Anna skal det eleverne lærer vises frem. Børnene lærer derfor at lave deres egne koreografier, som de viser på en scene, i en flashmob eller i en musikvideo.

Balletknolden blev løsnet

Anna var fem år gammel, da hun dansede sine første trin i en dansesal. Hun havnede der, fordi hendes mor igennem mange år har arbejdet med sang, dans og drama. Fra anlægget bragede det ud med funk og hiphop, og så var Anna fanget. Vildskaben såvel som fællesskabet i dansen fascinerede hende. En sommerdag i familiens sommerhus på Langø læste Anna om Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, hvor eleverne både bliver undervist i ballet og almindelig skoleundervisning. Efter 2. audition lykkedes det hende at blive optaget på skolen.

-  Der var meget disciplin på skolen, som jeg aldrig har prøvet før. Der var regler om opsat hår og ens klassekammerater blev ens konkurrenter i forhold til danserollerne.

Efter 3 år på balletskolen valgte Anna at løsne balletknolden og slippe balletstangen. Udover at hun havnede på Giersing Realskole i Odense, så kom hun også tilbage til Hips Dance Studio. Et møde med danselæreren Linette Bertelsen, der underviste børnene i at danse, plantede et nyt frø i dansepigen.

- Udover at det var det fedeste at komme tilbage og give den gas på dansegulvet, så kunne jeg virkelig se mig selv i de børn, hun underviste. Jeg følte mig jo som en rockstjerne, når jeg kom hjem. Den glæde måtte jeg simpelthen give videre, lyder det fra Anna.

Og det har hun gjort. I 3 år hun lært børn at danse på Hips Dance Studio. Undervisning som har resulteret i flere danseforestillinger, flashmobs og meget mere. Nu skal hun også lære fodboldspillere at danse. Et projekt danselærerinden ser meget frem til.

Dansen skal jo bare ud, afslutter hun.


Skrevet 
Dec 9, 2020
 i 
Kultur
 kategorien

Mere fra 

Kultur

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.