Den første weekend i september var afsat til fest. En kæmpestor fest for studerende på SDU, der har måtte vente to år på at komme til at feste sammen igen.

Der var masser af studerende til Semesterstartsfesten, der er et tilbagevendende event, på Syddansk Universitet i 2019. I 2020 måtte arrangørerne i foreningen Syddanske Studerende dog aflyse festen grundet nedlukning og forsamlingsforbud. Så der var lagt i kedlerne til at arrangere et brag af en fest til SSF21, for præcis to uger siden, som skulle byde de studerende velkommen på SDU og velkommen til et nyt semester.

Og man må sige, at de studerende var klar til at feste. Allerede en måneds tid før festen skulle afholdes, måtte Syddanske Studerende melde om udsolgt med ikke ringere end 5.000 solgte billetter. Men efter lidt mails frem og tilbage med Odense Kommune, fik de lov til at udvide festen med 1.000 personer. Disse ekstra billetter blev revet væk på under en time.

Så man kan roligt sige, at der var lagt ekstra pres på arrangørholdet, for nu var der store forventninger fra festens gæster.

- Det var lidt en surrealistisk oplevelse, når man gik på gangene og kunne høre alle folk snakke om festen. Det har aldrig været helt på samme måde som i år. Vi kunne jo melde udsolgt et par gange, og heldigvis var vi gearede på pladsen til det, men der var desværre stadig lidt lang kø i barerne og sådan. Men det er jo også bare læring for os til næste år, siger chefarrangør Gustav Emil Hansen og fortsætter:

- I arrangørholdet glædede vi os til at se en festivalplads med 6.000 gæster. Og vi kunne jo godt have solgt flere, hvis der havde været plads til flere. Min telefon gik amok med beskeder om billetter, hver gang vi annoncerede noget nyt eller meldte udsolgt. Så det var helt vildt.

Foto: Syddanske Studerende

Studerende står for alt

Noget af det mest imponerende ved hele eventet var ikke de forskellige tiltag med live comedy som pre-event eller navne som Alexander Oscar, Dopha, Artigeardit, Emil Lange, Kidd, Topgunn, Johnson og Infernal stod på scenen og optrådte. Nej, det mest imponerende må være, at det er studerende, der har arrangeret festen i deres fritid ved siden af deres studier.

11 studerende indgår i arrangørholdet. Og de mødes ikke bare og bestemmer, hvem de vil have til at spille til festen. De står for optegning og opsætning af plads, telte, barer, madboder, scener. De står for kontakt og kontrakter med samarbejdspartnere, sponsorer og artister. De står for at hyre sikkerhedsvagter. De står i indgangen og styrer garderoben. De sørger for at artisterne har et sted at være, tager imod dem, opvarter dem. De står bogstaveligtalt for det hele.

- Først har vi idégenerering ud fra den plads, vi har til rådighed. Derefter designer vi pladsen med alle de ting, der skal være. Alt fra afspærring til telte, barer, scene, ledninger, lyd og lys, selfieliftene, indgangen og så videre. Vi snakker med leverandører, booker udstyr sørger for at de rigtige ansvarlige er med til at sætte det op sammen med de mange frivillige, som heldigvis stiller deres tid og kræfter til rådighed for os, fortæller Rasmus Hyldgaard, der de seneste mange år har stået for netop denne del af festen, nemlig de perfekte rammer.

Rasmus Hyldgaard er ved at uddanne sig som produktionsingeniør, og i det fag er det ikke unormalt at skulle have kontakt til virksomheder, indhente tilbud, planlægge og udfører. Derfor et netop denne tjans meget relevant for hans studie.

Foto: Jens Kristian Mikkelsen

Arbejdet er ikke nødvendigvis relevant for studiet

Det er dog ikke alle, der laver noget, de nødvendigvis skal ud arbejde med, når de engang er færdige på deres studie. Anders Sanggaard læser eksempelvis Idræt og Sundhed, men det er ham som står for sikkerheden på pladsen. Det indebærer blandt andet at sørge for, at der kommer sikkerhedsvagter fra et vagtfirma, og at der er samaritter, som kan hjælpe, hvis der skulle opstå uheld.

- Når der var behov for ekstra bemanding, hjalp jeg selv til med at sørge for, at alt gik som det skulle og ingen kom til skade, fortæller Anders Sanggaard.

Derudover var han også ansvarlig for, at det var de rette remedier, som brandslukningsudstyr og førstehjælpsmuligheder var til stede på pladsen foruden at der var godkendte nødudgange og en evakueringsplan.

- Der er naturligvis et stort ansvar for en ung studerende at skulle håndtere sådanne opgaver. Det er jo ikke kun planlægningen med også eksekvering. Jeg skulle også sørge for, at uvedkommende ikke kom ind på pladsen, og dér er det vigtigt, at det håndteres korrekt, og at de omkringværende gæster samtidig er trygge i situationen. Men jeg har heldigvis ikke oplevet problemer i de tre år, jeg har været med, forklarer han.

Anders Sanggaard er også afklaret med opgaven. Som han selv fortæller, er det ikke en opgave, man klarer uden fejl i første forsøg. Men over de sidste fire år er han vokset med opgaven. Det var også først i år, at han for første gange virkelig følte, at der var styr på tingene – og det på trods af, at der var mange flere gæster end normalt.

Selvom arbejdet med sikkerhed ikke 100% naturligt lægger sig op ad det, han studerer til dagligt, så nyder han arbejdet til fulde.

- Det sjove ved opgaverne er al planlægningen. Det er at føle, at man er med til at gøre en forskel. Det er nemt at få en fornemmelse af, hvad folk synes om området og sikkerheden, når man bevæger sig rundt på pladsen. Så jeg lærer samtidig mange ting, og så får jeg også noget ud af det. Derudover kommer man med i et helt særligt fællesskab, hvor man bygger relationer til studerende fra forskellige studier og møder en masse mennesker, som man ikke ville komme til, hvis man bare holdt sig til sit studie, afslutter Anders Sanggaard.

Udover de 11 arrangører, var der også et helt hold af frivillige, som hjalp til med opsætning af pladsen før festen, bar og garderobe under festen og nedtagning og oprydning efter festen. Så det er ikke fordi, de 11 er helt alene med selve eksekveringen. Og det er også noget af det, chefarrangør Gustav Emil Hansen sætter stor pris på.

Foto: Jacob Fredegaard Hansen
Skrevet 
Sep 18, 2021
 i 
Studieliv
 kategorien

Mere fra 

Studieliv

 kategorien

Se Alle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nye indlæg
som den første.

Ingen spam! Læs vores Privatlivspolitik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.